20.7. – 28.7. 2024 – Tábor

Rok se s rokem sešel a my jsme opět uspořádali tradiční tábor. Tentokrát jsme přebývali v pro nás neznámé lokalitě a to na louce mezi Starojickou Lhotou a Hůrkou. Počasí bylo slunné, někdy až příliš, a pršelo pouze dva dny. 

Tématem tábora byl postapokalyptický svět a děti byly rozděleny do čtyř týmů podle zemí: Norsko, Polsko, Španělsko a Itálie, jejichž cílem bylo v novém světě najít léky na přežití. Během každého dne tak plnily jednotlivé části etapy, ve kterých získávaly potřebné dovednosti a suroviny. Zároveň byly i mimo etapové programy zaměřené na skautské dovednosti, kreativitu a fyzickou zdatnost. 

1. Den – Sobota:

Po příjezdu se děti rozdělily do svých stanů, vše si vybalily a následovalo uvítání, kde bylo řečeno spoustu důležitých věcí, například jak správně zacházet se sekerou nebo jak správně hlídat přes noc. Poté následovaly seznamovací hry, během roku k nám nastoupilo spoustu nových dětí, takže bylo důležité se seznámit. Dále děti čekala zahajovací scénka pro velkou táborovou hru. Dan, který navždy ztratil svou přítelkyni, se rozhodl vypustit do ovzduší tuny radiace tím, že odpálí všechny jaderné elektrárny. Řekl: „Když nemohu já milovat, nebude nikdo milovat.“ Touhle větou začala pro děti velká táborová hra. První etapa je ale čekala až další den.

2. Den – Neděle: 

V neděli jsme ráno začali oblíbenou táborovou hrou Sever proti Jihu. Po svačině byla první etapovka, ve které jsme nejprve přenášeli vodu pomocí vlastnoručně vyrobených přístrojů a poté jsme stopovali a ulovili muflona. Po odpoledním klidu jsme se rozdělili na tři skupiny a každá byla na stanovišti, jeden tým byl na zdravovědě, druhý se dozvěděl info o výzvách a odborkách a třetí měl povídání o kroji, po nějakém čase se týmy prostřídaly. Svačinu jsme měli udělanou zábavnou formou. Po lese byly roznesené ešusy s pudinkem a my jsme se museli, co nejvíc najíst než nás chytili vedoucí, když nás chytili, museli jsme splnit trest a utíkali jsme zpátky na pudink. Poté jsme si zahráli několik kol ragbiovky a až padla tma, měli jsme program noční šifrování

3. Den – Pondělí: 

Hned po klasickém ranním sbírání radarů a všemi milované rozcvičce byla etapa, čili stavění přístřešků pomocí prostředků vyhraných ve quizu. Následně se přístřešky testovaly přírodními podmínkami a vyhlašovali se vítězové. Po svačině následovala klasická a všemi známá hra pašeráci. Po obědě a odpoledním klidu se hrála hra s Evčou zvaná formule, ve které šlo samozřejmě o rychlý běh kolem tábora, také vyzouvání a nazouvání bot (měnění pneumatik) a doplňování benzínu (pití šťávy). Po formulích byla rychlá svačina. Potom večerní program, kterým byla dlouho očekávaná sprcha, na kterou se v mezičase dělalo dřevo a nosila voda. Po večerním nástupu a hygieně už nás čekal vysloužilý spánek

4. Den – Úterý: 

Úterý jako každý den začalo rozcvičkou, snídaní a bodováním stanů spolu s ranním nástupem. Prvním dopoledním programem byla etapovka s tématem olympiáda, kde týmy nejprve vyrobily dárek typický pro svou zemi a v druhé části se proti sobě utkali jednotlivci vybraní za každý tým v různých disciplínách, jako například běh, hod betonem nebo tanec ve dvou. Na etapovku navazoval ekoprogram s Pepčou, kde se dětem přiblížil koloběh vody v podobě běhací hry. Následoval oběd a polední klid, ve kterém se hrály deskovky a chodilo k potoku.  První odpoledním programem s Eliškou byla práce s mapou a buzolou. Pak se šlo na malý výlet, ze kterého se však vyklubala maskovačka, takže si děti otestovaly svoje zdravotnické dovednosti. Večeřely se špekáčky u táboráku za doprovodu Pepči hrající na kytaru. Jakmile vyšly první hvězdy, tak se šlo spát, neboť je čekalo noční překvápko v podobě etapy, kdy se týmy vzbudily pod hrozbou, že přišla vlna radiace a musely se schovat do svých postavených úkrytů. Poté, co málem všichni usnuli, se vrátili zpátky do tábora. 

5. Den – Středa: 

Po snídani a rozcvičce středeční dopoledne zase tak záživné nebylo kvůli dešti, který nás zasáhl. Po ustání deště se děti sešly v teepee, kde si rozdělaly oheň, na kterém si udělaly svoji svačinu v podobě polívky nebo špekáčku. Následně se všichni sešli v jídelně na hru od Ivči a Hanči s názvem Holky a kluci. Principem hry bylo vyměnění povah holek a kluků na táboře. S tím byly spojeny samozřejmě i vtipné scénky. Po obědě přišla na řadu etapa s názvem Nemoc, kdy cílem bylo vyléčit své spoluhráče rozluštěním cesty v bludišti, nalezením a sestrojením přístroje na uzdravení. Přístroj byla jednoduchá chemická reakce s jedlou sodou. Večer si všichni, kdo měli chuť zahráli Středověk s Vítkem a hru s názvem Hugo. Pak už zbýval čas jen na večerní hygienu a zasloužený spánek. 

6. Den – Čtvrtek 

Ráno měli starší kluci a holky budíček v pět ráno aby mohli vyjít na Horecký kopec a vidět východ slunce. Mladší měli normálně budíček v sedm a rozcvičku s Barčou. Po rozcvičce byla hygiena, následovala snídaně, na snídani byla vaječina. Dosnídali jsme a začal program s Pepčou, obsahoval jak zručnost se dřevem tak zkušenost s ohněm. Jednalo se o to, že jsme si měli udělat takovou jakoby svíci ze špalku a ten následně napěchovat chrastím, pomoci kterého to mělo následně vzplát. Na ohni jsme měli uvařit odvar z bylin, některým týmům se to povedlo a některým bohužel ne. Naše dvě kuchařky nám mezitím uvařily oběd, bylo to lahodné butter chicken s rýží. Po obědě a odpoledním klidu následoval program některými milován a některými nenáviděn, byl to závod jménem Saigon. Byl to celkem obtížný závod v první části jsme se brodili potokem, ve druhé jsme házeli kamínky na plechovku, ve třetí části jsme kousek táhli auto a následně jsme se plazili v bahně, váleli  v kaluži a klouzali se po plachtě namočené a namazané mýdlem. Jak všichni doběhli následovala zasloužená sprcha a večeře, na kterou jsme měli párky v rohlíku. Po večeři dostali aji malý takovou výjimku ať jim to není líto a to že se šly sami podívat na Hurecký kopec na západ slunce.

7. Den – Pátek:

Páteční ráno se neobešlo bez tradiční rozcvičky a výborné snídaně. Dopoledne se starší kluci a holky vydali do Jeseníku nakoupit a na zmrzku a mladší měli program s Vítkem. Děti na různých stanovištích plnily různé úkoly týkající se skautu a co se v něm naučily. Následovala etapa, ve které si děti procvičily morseovu abecedu. Na oběd jsme si pochutnali na rajské omáčce a poté si všichni během odpoledního klidu odpočinuli. Později odpoledne jako překvapení přijel traktor, ve kterém se zájemci mohli povozit. Večer se uskutečnila snad nejdůležitější část tábora, a to skládání skautského, světluškovského či vlčáckého slibu u slibového ohně. 

8. Den – Sobota

Ráno začalo tradičně rozcvičkou, snídaní, ranním bodováním a nástupem, kde jsme se všichni společně vyfotili. Dopoledne jsme postupně začali bourat tábor, ale jen tee-pee. Některé děti měly se svými rádci programy družin, kde společně dělali psychologický test nebo reflektovali celý uplynulý rok a tábor. Následně jsme měli vynikající oběd, na který bylo kuře na paprice a polední klid, kde si děti mohly naposledy nakoupit něco dobrého pro dostatečnou energii. Po obědě jsme pokračovali s bouráním, a protože bylo velké horko, děti co každou chvilku chodily do potoka namočit si pokrývku hlavy a hlavě dostatečně pít. Po svačině – melouně se začal připravovat závěrečný oheň. Po velkém vyčerpání sil si děti daly večeři a následovala závěrečná etapa spolu s jejím vyhodnocením a hledáním pokladu. Po večerním nástupu jsme se sešli u závěrečného ohně, kde se předaly splněné výzvy a odborky, kterých letos bylo znamenitě hodně. Proběhlo také vyhlášení celotáborového bodování a zpívání našich oblíbených písniček.

9. Den – Neděle:

Poslední ráno začalo mnohem dříve než jsme předpokládali, jelikož o půl šesté ráno vedoucí zjistili, že se na nás žene déšť a tak jsme museli rychle vstát a začít se balit, aby nám nezmokly věci a mohli jsme vše odvézt do Jičína. Během balení jsme si dali poslední snídani, pouklízeli jsme tábořiště a postupně si pro nás jezdili rodiče a jeli jsme domů. 

Myslíme, že letošní tábor se mimořádně vydařil a už teď se těšíme na další. 

Vedení 4. Oddílu Nexilis

Fotografie naleznete: https://us.zonerama.com/Nexilis/Album/1000178585