25. 3. 2022 – Víkendovka

První letošní víkendovka probíhala od pátku 25. dubna až do neděle.  V pátek jsme se setkali v 17:00 a po krátkém uvítání jsme šli na první hru. Rozdělili jsme se do 3 týmů a našim úkolem bylo roztřídit odpadky podle toho do jakého kontejneru patří. Nebylo to ale tak jednoduché, protože dané věci jsme museli schovat a pronést je okolo vedoucích, kteří nás chytali a pokud danou věc našli tak nás poslali zpět na začátek. Byla to taková obdoba hry Pašeráci s ekologickým zaměřením. Po první fyzicky náročné hře nastal kreativní program od Želi a tím bylo vyrábění si vlastního papíru. Staré noviny jsme natrhali na malé kousky a dali do krabice s teplou vodou. To jsme poté rozmixovali tyčovým mixérem a přidali barviva. Tuhle směs jsme nechali přes noc odležet a pokračovali s výrobou až další den. Na večeři jsme měli to co jsme si sami přinesli z domu a před večerkou jsme si ještě stihli zahrát Riskuj.

V sobotu jsme vstali kolem osmé ráno, společně jsme se nasnídali a vydali se na Svinec. První zastávka byla na Skalkách, kde jsme se vrátili do našich školkovských let a hráli si na tamním hřišti. Cestou na Svinec jsme sbírali kamínky, květiny, mech i kůru na náš uzavřený ekosystém. Na Svinci jsme si chvilku odpočinuli, vypili limonádu a šli jsme zpět do klubovny. Následoval oběd a odpolední klid, po kterém jsme tvořili náš již zmíněný ekosystém. Každý z nás měl zavařovačku kam jsme dali kamínky, uhlí, hlínu a naše nasbírané květiny. Na prokypření hlíny jsme přidali i několik vyhrabaných žížal. Ekosystém jsme řádně zalili a uzavřeli na doufejme velmi dlouhou dobu. Po takovémto kreativním programu od Vítka a Kryštofa nastala běhací hra, ke které jsme potřebovali kornout z novin. Postupně jsme běhali a sbírali věci, které jsme si přes kornout předali a dali na papír s barvou, která odpovídá kontejneru pro danou věc. Když jsme nabrali trochu dechu čekala na nás naše směs na vyrobení papíru. Nabrali jsme si kousek směsi kterou jsme dali na papír, vyrovnali a starým tričkem vysušili přebytečnou vodu. Mezitím co nám schly papíry na každém topením, které bylo v dosahu jsme tvořili myšlenkovou mapu s tématem ekologie. Před večeří jsme se opět rozdělili do týmů a vyrazili jsme na náměstí s otázkami ohledně ekologie, kde jsme zpovídali kolemjdoucí. V klubovně na nás čekala večeře v podobě guláše s chlebem. Po večeři jsme hráli aktivity s pojmy o životním prostředí a  ekologií. Na závěr večera jsme si pustili Medvídka Pú, ke kterému jsem měli popcorn, sušenky a další občerstvení. 

V neděli ráno jsme se nasnídali a začal úklid. Každý měl na starosti něco a zvládli jsme to rychle, takže v závěru jsme hráli ringo nebo deskovky.

Pár fotografií