ZVaS – střediskový – 28. dubna 2018

střediskový Závod vlčat a světlušek

Větší část rozhodčích a organizátorů se sešla už v pátek večer v Orlovně v Loučce. Doladili se poslední detaily, zahrál volejbal, a šlo se spát. A ráno to začalo, účastníci chodili a registrovali se.

Chvíli po 8. hodině byl slavnostní nástup,

skautská hymna, vysvětlení pravidel závodu a představení družstev (Vlci – 1. oddíl Alcor, Pampelišky – 1. oddíl Alcor, Rio papoušci – 1. oddíl Veřovice , Sojky – 3. oddíl Jeseník n. Odrou/Hůrka , Medvědi – 3. oddíl a Lišky – 17. oddíl Liliového kříže), a pak už mohl závod začít.

Celé to začalo soubojem dvou vědců, kteří se snažili vymyslet lék na nesmrtelnost. Když se to jednomu konečně podařilo, musel ho nechat přes noc odležet a šel spát. Během spánku mu však druhý vědec do léku nasypal nebezpečnou přísadu, takže jakmile se ráno napil, tak těžce onemocněl. Vědcova žena poprosila všechny hlídky, aby se vypravili do různých zemí světa a získali ingredience na výrobu léku.

Trať vedla okolím Svince a hlídky vybíhaly s rozestupem 30 minut.

Náš oddíl reprezentovalo družstvo Vlků ve složení – Ječmen, Jony Míša a Martin, a družstvo Pampelišek – Monča, Terka, Kača a Placi.

Závod z pohledu jedné z hlídek (Vlků)

Vyběhli jsme jako 3. hlídka (v 10:30), první stanoviště bylo Skotsko, kde jsme poznávali rostliny a zvířata, něco jsme nevěděli a něco jo, největší problém byly rostliny.

Pak bylo Španělsko, kde jsme poznávali topografické značky, určovali jsme sever, jih, východ a západ na buzole. Na tomto stanovišti se nám dařilo, získali jsme 18 bodů.

Po chvíli jsme dorazili ke Svinci, kde bylo stanoviště Keňa. Přenášeli jsme prase na nosítkách a vodu pro domorodce, aby si mohli prase uvařit.

Ve Francii se nám dařilo, vyhledávali jsme autobusové spoje a překládali jsme francouzské slova do češtiny. 

V Japonsku bylo logické myšlení a museli jsme seřadit kameny s čísly. 

Zdravověda ve Švýcarsku nebyla moc těžká, museli jsme ošetřit dvě osoby – popáleniny a rozraženu nohu.

V Česku Martin a Jony zavazovali tkaničky poslepu a všichni jsme zatloukali hřebíky, Míša byl nejlepší. 

Poslední stanoviště byla Velká Británie, kde jsme doplňovali slova do skautské hymny a luštili jsme křížovku – nevěděli jsme jen jedno slovo. 

… a běželi jsme do cíle, téměř v cíli Jonyho bodla včela, vytáhl si žihadlo a kulhal do cíle. 

Všechna družstva dorazila do cíle včas a bez většího zranění. Dali jsme si oběd (párky, chleba a kečup/hořčici)

a následovalo slavnostní ukončení a vyhlášení výsledků.

Všechna družstva pořádně makala a všichni se snažili, ale každý nemůže být první… Takže…6. místo – Sojky , 5 místo – Pampelišky, 4. místo – Lišky, 3. místo – Vlci, 2. místo – Rio papoušci, 1. místo – Medvědi.

Samozřejmě by závod nemohl vniknout bez skvělého a početného týmu organizátorů a rozhodčích.

více fotek zde:

http://njskautky.rajce.idnes.cz/ZVaS_-_PAGODA_-_28.4.2018_Vitek/

http://njskautky.rajce.idnes.cz/ZVaS_-_PAGODA_-_28.4.2018_Koumak_Krystof/

Napsali: Dan, Miša, Ječmen a Martin